'Marjatta' on Suomessa jalostettu uusi punakukkainen koristeomenapuulajike, joka on todettu talvenkestäväksi ainakin Jyväskylän korkeudella. Uusimpien koetulosten mukaan 'Marjatta' olisi kestävä jopa Oulua ja Sotkamoa myöten. Hillityn kasvutapansa vuoksi 'Marjatta' soveltuu pieniin puutarhoihin.
'Marjatan' kukat ovat voimakkaan punaiset. Kukkien väri säilyy haalistumattomana koko kukinnan ajan. Kukinta ajoittuu sääoloista riippuen kesäkuun alkupuolelle. Kuten omenapuilla yleensä, kukinnan runsaudessa esiintyy vuosittaista vaihtelua. Kukinnan aikana lehdet punertavat vain heikosti. Lehtien väri muuttuu kesän kuluessa tumman punaiseksi ja syyspakkasten tultua puu saa oranssinpunaisen syysvärin. Kukkien ja lehtien lisäksi myös nuoret versot ovat voimakkaan tummanpunaiset ja koko puuaines on tuoreena ruusunpunainen. Puu ei ole kovin kookaskasvuinen, alkuperäinen yksilö oli 15-vuotiaana noin 3 m korkea. Puulle on nuorena ominaista voimakkaasti ylöspäin kasvava päärunko, josta runsaslukuiset sivuhaarat lähtevät täysin suorassa kulmassa. Sivuhaarat haarottuvat vaakatasossa runsaasti, haarojen kärjet taipuvat alaspäin ja puu saa säännöllisen pyöreän muodon.
Koristeomenapuille suositellaan istutuspaikaksi puutarhan aurinkoisia osia ja kasvualustaksi hyvää läpäisevää hietapohjaista maata. Savipohjaisen istutuspaikan on aina oltava hyvin salaojitettu. Mikään omenapuu tai sen sukulainen ei siedä vedenvaivaamia kasvupaikkoja. Istutuksen yhteydessä riittää lannoitukseksi maan kalkitseminen. Hoitolannoitukset yleislannoitteilla annetaan vasta istutuksen jälkeisenä kasvukautena. Voimakasta typpilannoitusta on syytä aina välttää, sillä se heikentää koristeomenapuiden talvenkestävyyttä. Tainta on kasteltava paitsi heti istutuksen jälkeen, myös ajoittain koko juurtumisajan. Omenapuut juurtuvat kasvupaikalleen noin vuoden kuluessa istutuksesta. Omenapuun istutusohjeissa oikea istutussyvyys neuvotaan katsomaan perusrungon ja jaloverson liittymäkohdan eli ns. jalostuskohdan mukaan. 'Marjatta' koristeomenapuun taimista ei tällaista jalostuskohtaa löydy , koska taimet ovat mikrolisättyjä ja tästä syystä juurta myöten samaa puuta. Tällaiselle omajuuriselle omenapuulle oikea istutussyvyys on noin 10 cm syvemmälle kuin juuripaakun pinta. Näin meneteltäessä rungon tyvestä kasvaa parin vuoden kuluessa uusia juuria, jotka ovat tarpeellisia tukemaan puuta sen latvuksen kasvaessa.
Nimestään huolimatta 'Marjatta' muodostaa runsaasti marjamaisia hedelmiä. Marjat ovat tumman viininpunaiset ja kirpeän happamat. Hiukan pakkasenpuremia marjoja voidaan käyttää mehun raaka-aineena. Maultaan ja käyttötavaltaan mehu muistuttaa lähinnä karpalomehua. Tummanpunaisen voimakkaan väriaineksensa vuoksi marjoja voidaan käyttää esimerkiksi omenamehun tai omenasoseen väriaineena.
(Marjatta Uosukainen, MTT Viljelijätiedote 7/97)